Duitsland en Frankrijk lieten dinsdag weten ,,vastberaden” te zijn om het vorige week overeengekomen reddingsplan voor de euro in het algemeen en Griekenland in het bijzonder, ten uitvoer te brengen. Berlijn en Parijs, waar president Nicolas Sarkozy met ,,verbijstering” kennis nam van de Griekse wending, eisen dat Griekenland snel met een stappenplan komt om de enorme staatsschuld terug te dringen.

EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso lieten ook weten dat ze ondanks het referendum vol vertrouwen zijn dat Griekenland de afspraken naleeft.

‘Puinhoop’

Volgens Robert Zoellick, president van de Wereldbank, zal een ‘nee’ van Griekenland tegen het hernieuwde steunpakket voor veel onrust zorgen op de Europese effectenmarkten. ,,Haalt het plan het niet, dan wordt het een puinhoop”, voorspelt hij.

Of het Griekse referendum er ook echt komt, staat nog niet vast. Het parlement moet eerst instemmen met een volksraadpleging. De meerderheid van de regering in het parlement slonk dinsdag tot een krappe 152 van de 300 zetels, nadat een socialistisch parlementslid de partij van premier George Papandreou de rug toekeerde. Griekse oppositiepartijen zijn tegen een referendum en eisen vervroegde verkiezingen.

Aandelen banken

De aandelen van grote Europese banken gingen dinsdag desondanks zwaar onderuit. ,,De paniek is weer terug. Het Griekse referendum zet de hele zaak weer op losse schroeven. De onderhandelingen met de banken over de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden zullen hierdoor ook vertraging oplopen'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De banken die hebben toegezegd om de helft van de Griekse schuld kwijt te schelden lieten weten dat ze hun plannen ondanks de onzekerheid doorzetten. Met de kwijtschelding door de financiële sector is een bedrag van zo'n 100 miljard euro gemoeid.

Veel Grieken vinden dat hun land te ver gaat door de EU en het IMF de economische politiek te laten dicteren in ruil voor financiële steun van een paar honderd miljard euro. Het Zuid-Europese land was afgelopen week nog het toneel van massabetogingen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl